Kinesioteippauksella stimuloidaan tuntoaistia. Kinesioteippi on joustavaa materiaalia ja sillä pyritään vaikuttaamaan ihonalaisten pehmytkudosten asentoon. Teipin eriasteisella jännityksellä pyritään esimerkiksi nostamaan ihoa, jolloin kudos voi saada enemmän liikkumatilaa.
Kinesioteipin ja kinesioteippauksen avulla pystytään poistamaan tehokkaasti kiputiloja, parantamaan nivelten liikkuvuutta, ohjaamaan lihasten ja nivelten liikeratoja sekä nopeuttamaan vammautuneen kudoksen paranemista. Nivelen mekaniikan osalta kinesioteipillä voidaan lisätä nivelen liikkuvuutta, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tuoda niveleen tarvittaessa tukeakin vetämällä teippi kireälle, tai asettamalla useampia teippikerroksia. Teippaustekniikoiden kehittelyjen myötä menetelmää käytetään nykyään monenlaisiin fysioterapian osa-alueisiin, mukaan lukien TULE-ongelmat, arven hoito, lymfaödeema ja pediatria.
Kinesioteippaustekniikoita on useita. Teipatessa voidaan hyödyntää kudosten tai teipin tai molempien elastisuutta. Erilaisia tekniikoita voidaan yhdistellä ja käyttää päällekkäin. Teippausta ennen teipattavalta alueelta on ajeltava ihokarvat ja alue on puhdistettava. Menetelmää voidaan käyttää tukemaan elimistön omaa parantamisprosessia mm. verenkierto- ja lymfajärjestelmän sekä neurofysiologisten tekijöiden kautta.
Teippaus tulee suorittaa oikeaoppisesti, jotta siitä olisi apua. Ensimmäistä teippausta tehdessä kannattaa turvautua ammattilaisen kuten fysioterapeutin apuun.
Kinesioteippauksen teoreettisia vaikutuksia:
- Kipu lievittyy
- Liikkuvuus lisääntyy
- Lihasvoima kasvaa
- Heikentynyt verenkierto ja imunestekierto vilkastuvat
- Fibroottinen kudos (arpi) pehmenee
- Nivelmekaniikka paranee ja opitaan oikea liikemalli
- Nivelen tuki lisääntyy
- Lihaksen tonus normalisoituu